Nazwisko i imię:
Grebitz Karolina Eleonora.
Tytuł:
Rządna gospodyni we względzie kuchni i śpiżarni. Dzieło dla początkuiących gospodyn i dwornic miasteczkowych i wieyskich, ułożone przez... Tom pierwszy, zawieraiący naukę jasną i gruntowną sporządzania, bez wszelkich uprzednich wiadomości, tannych (!), smakowitych i wabiących oko, rozmaitych gatunków naywybornieyszych potraw, ciast, komputów, kremów, galaret, marynat, marmeladów, soków, gorących i zimnych napoiów i likierów. Tłumaczenie Walentego Szacfajera, Tłumacza Medycyny dla Ludu Wieyskiego.
Miejsce i rok wydania:
Wilno, nakł. i druk. Józefa Zawadzkiego, 1838,
Opis/komentarz:
w 8ce, str. XXVI, 434, złp. 16. Jag. — Nar. — toż. Tom drugi, zawieraiący naukę o pieczeniu chleba, o mleku, robieniu masła i serów, o rźnięciu, soleniu, wędzeniu wszelkiego gatunku mięsa, gotowaniu i przechowywaniu rozmaitych gatunków domowego i dzikiego mięsa i ptastwa, marynowaniu ryb i t.p., zachowaniu różnych gatunków iarzyn, utrzymaniu w świeżości wszelkich owoców, opiekaniu ich, sporządzaniu rozmaitych win owocowych i octów, pielęgnowaniu ptastwa i korzystnem onegoż ukarmieniu, przyrządzeniu przędzy, bieleniu, myciu bielizny i pierza, robieniu krochmalu, mydła, świec, czyszczeniu stołowego i kuchennego naczynia, rozmaitych sekretach gospodarskich, uprawianiu ogrodu warzywnego, pielęgnowaniu roślin, nasion, i t.d. Tamże, 1839, w 8ce, str. VIII, 302. Jag. — Nar. — toż. Dzieło dla początkujących gospodyń mieyskich i wieyskich ułożone przez... Wydanie drugie poprawne i pomnożone. Tom 1—2. Wilno, nakł. i druk. Józefa Zawadzkiego, 1844, w 8ce, str. XXVI, 434; 4 ni., VIII, 308. Jag. Nar.(?)
Całość:
Grebitz Karolina Eleonora.
Rządna gospodyni we względzie kuchni i śpiżarni. Dzieło dla początkuiących gospodyn i dwornic miasteczkowych i wieyskich, ułożone przez... Tom pierwszy, zawieraiący naukę jasną i gruntowną sporządzania, bez wszelkich uprzednich wiadomości, tannych (!), smakowitych i wabiących oko, rozmaitych gatunków naywybornieyszych potraw, ciast, komputów, kremów, galaret, marynat, marmeladów, soków, gorących i zimnych napoiów i likierów. Tłumaczenie Walentego Szacfajera, Tłumacza Medycyny dla Ludu Wieyskiego.
Wilno, nakł. i druk. Józefa Zawadzkiego, 1838,
w 8ce, str. XXVI, 434, złp. 16.
Jag. — Nar.
— toż. Tom drugi, zawieraiący naukę o pieczeniu chleba, o mleku, robieniu masła i serów, o rźnięciu, soleniu, wędzeniu wszelkiego gatunku mięsa, gotowaniu i przechowywaniu rozmaitych gatunków domowego i dzikiego mięsa i ptastwa, marynowaniu ryb i t.p., zachowaniu różnych gatunków iarzyn, utrzymaniu w świeżości wszelkich owoców, opiekaniu ich, sporządzaniu rozmaitych win owocowych i octów, pielęgnowaniu ptastwa i korzystnem onegoż ukarmieniu, przyrządzeniu przędzy, bieleniu, myciu bielizny i pierza, robieniu krochmalu, mydła, świec, czyszczeniu stołowego i kuchennego naczynia, rozmaitych sekretach gospodarskich, uprawianiu ogrodu warzywnego, pielęgnowaniu roślin, nasion, i t.d. Tamże, 1839, w 8ce, str. VIII, 302.
Jag. — Nar.
— toż. Dzieło dla początkujących gospodyń mieyskich i wieyskich ułożone przez... Wydanie drugie poprawne i pomnożone. Tom 1—2. Wilno, nakł. i druk. Józefa Zawadzkiego, 1844, w 8ce, str. XXVI, 434; 4 ni., VIII, 308.
Jag. Nar.(?)