Nazwisko i imię:
Bobrecki J.
Tytuł:
Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów gotowania, dynstowania czyli duszenia, pieczenia ciast delikatnych, sporządzania kremów, galaret, sałat, kompotów, smażenia owoców, robienia różnych ciepłych i zimnych napojów, tyzan, lukrów, lodów, konfitur, musów, mleczek, rulad, likierów i rozolisów, konserwowania wszelkich żywności przez suszenie, zaprawianie, bajcowanie, marynowanie i wędzenie; tudzież: sposobów ustawienia stołów, nakoniec: słowniczek wyjaśniający techniczne wyrazy kucharskie i skazówka do przyrządzania różnych przypraw zapasowych. Wyd. trzecie poprawne i pomnożone z 1 tabl. litogr.
Miejsce i rok wydania:
Rzeszów, nakł. i druk. J. A. Pelara, 1866,
Opis/komentarz:
w 8ce, str. 2 nl., 307, tabl. 1, złr. 1 cent. 60. Zapewne edycje pierwsza i druga wyszły bezimiennie we Lwowie r. 1817 i 1835. Jag. — toż, czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych. Wyd. 4te. Rzeszów, nakł. i druk. J. A. Pelara (H. Czernego), 1885, w 8ce, str. 307, kor. 2.40.
Całość:
Bobrecki J.
Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów gotowania, dynstowania czyli duszenia, pieczenia ciast delikatnych, sporządzania kremów, galaret, sałat, kompotów, smażenia owoców, robienia różnych ciepłych i zimnych napojów, tyzan, lukrów, lodów, konfitur, musów, mleczek, rulad, likierów i rozolisów, konserwowania wszelkich żywności przez suszenie, zaprawianie, bajcowanie, marynowanie i wędzenie; tudzież: sposobów ustawienia stołów, nakoniec: słowniczek wyjaśniający techniczne wyrazy kucharskie i skazówka do przyrządzania różnych przypraw zapasowych. Wyd. trzecie poprawne i pomnożone z 1 tabl. litogr.
Rzeszów, nakł. i druk. J. A. Pelara, 1866,
w 8ce, str. 2 nl., 307, tabl. 1, złr. 1 cent. 60.
Zapewne edycje pierwsza i druga wyszły bezimiennie we Lwowie r. 1817 i 1835.
Jag.
— toż, czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych. Wyd. 4te. Rzeszów, nakł. i druk. J. A. Pelara (H. Czernego), 1885, w 8ce, str. 307, kor. 2.40.